Врњачка Бања успешно опстаје ,,на трону српског туризма“

Удео дарова и труда

На темељу изузетних природних својстава и двомиленијумске традиције, у најпознатијој српској бањи данас се мисли развојно и гледа у будућност. Велика улагања у инфраструктуру, уређење, модернизацију хотела, туристичке и спортске садржаје, у манифестације и забавни живот који је сада интензиван током целе године – донели су огромне помаке, учврстили старе и отворили нове перспективе…

 

Приче о бањи у Врњцима стара је више од две хиљаде година. За лековита својства њених минералних извора знали су и римски легионари цара Константина. У благодатима Врњачке Бање уживали су краљеви, окупљали су се ту глумци, књижевници, чувени лекари, сликари и боеми, њеном Променадом шетали су официри и политичари. Место је познато по лековитим својствима минералних извора, по отмености и отворености. И данас је једно од најрепрезентативнијих и најпосећенијих туристичких одредишта у Србији и овом делу Европе, са статусом општине прве туристичке категорије. Према званичним информацијама, у 2019. години је остварено око милион ноћења, а у плану су улагања која ће, уз постојеће туристичке садржаје, Врњачку Бању задржати на трону српског туризма. У години која за нама, кроз програм за субвенционисано коришћење услуге смештаја у угоститељским објектима у трајању од најмање пет дана, реализовано је 6.064 ваучера. У првом месецу 2020. издато је близу 7.000 резервација корисницима ваучера. Ову бајковиту зелену оазу, на 200 километара јужно од Београда, у близини планине Гоч и Западне Мораве, препознатљивом чине и прелепи паркови са уређеним пешачким стазама и фонтанама, архитектура старих вила са краја XИX и почетка XX века, бројне скулптуре, Замак Белимарковића, Јапански врт, Мост љубави, Амфитеатар на Црквеном брду, водопад, кружни токови, Трг културе, лавиринт… То су само делови мозаика који гост мора да види и доживи да би му слика Врњачке Бање била потпуна. Бројне манифестације, које су постале део врњачке традиције (попут фестивала Филмског сценарија, Врњачког карневала, „Лове феста“…), направиле су од Врњачке Бање стециште стотине хиљада туриста жељних доброг провода. Уз њих Врњачка Бања живи током свих дванаест месеци. Бројни ресторани, кафеи и клубови додатно су од Врњачке Бање направили место добре забаве, у ком је провод загарантован.

Кућа нових шампиона

Ово изузетно место у srcу Србије последњих неколико година у самом је врху по реализованим инвестицијама. Поред здравственог туризма, чији је носилац надалеко позната Специјална болница „Меркур“, спорт постаје бањска окосница развоја. Многи капацитети и потенцијали стављени су у функцију тога да Врњачка Бања постане и спортски центар. У 2019. години изграђен је нови професионални фудбалски терен по стандардима ФИФА. Врњачка Бања може се похвалити и са шест спортских  хала, од којих је последњу, крајем претходне године, отворила Ана Брнабић, председница Владе Србије. Очекује се и завршетак Националног ватерполо тренажног центра, који ће бити „кућа нових шампиона“. Врњачка Бања је чест домаћин спортским екипама из земље и иностранства. Захваљујући изванредним припремама обављеним овде, многе од њих се са великих такмичења враћају окићене медаљама. Посвећеност локалне самоуправе садашњим инвеститорима, али и свим оним који овде тек желе да улажу, учинила је да се Врњачка Бања нађе у самом врху по инвестиционим улагањима. Хотели који су били у државној својини добили су нове власнике, који су свој капитал уложили у подизање категоризације ових објеката, како би услугом и садржајима могли да задовоље и најзахтевније госте. Улагање приватног сектора у хотелске садржаје у претходном периоду, премашило је цифру од 100 милиона евра. У данима пред нама очекује се завршетак Аква парка „Рај“, изградња Гарден парка, као и туристичка експанзија ка планини Гоч, пре свега изградњом панорамске гондоле која би радила 365 дана годишње. Отварањем аеродрома „Морава“ у Краљеву, као и очекиваном изградњом ауто-пута „Моравски коридор“, Врњачка Бања постаје саобраћајно много лакше и брже доступна гостима. Улагањем у инфраструктуру, образовање, изградњом и отварањем нових вртића, уређењем школских објеката, осмишљавањем нових и подизањем квалитета постојећих туристичких садржаја, уз брижљиво неговање и одговоран однос према њеним природним благодатима, уз напоре државе и локалне самоуправе, Врњачка Бања наставља и у 2020. години да корача стазом успеха и развоја. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена