Земља чуда и лепота

Пре две го­ди­не Ми­ни­стар­ство кул­ту­ре Ср­би­је по­кре­ну­ло је про­је­кат „Пу­те­ви­ма кул­ту­ре рим­ских ца­ре­ва у Ср­би­ји”. Сти­ца­јем ра­зних окол­но­сти, у том хва­ле вред­ном по­ду­хва­ту ни­је се оти­шло мно­го да­ље од по­чет­них по­лет­них из­ја­ва у ка­ме­ру. Још увек је то са­мо не­ис­ко­ри­шће­ни по­тен­ци­јал (а „во­зо­ви про­ла­зе, они не­ће че­ка­ти”). „На­ци­о­нал­на ре­ви­ја” во­ди вас са­да јед­ном од мо­гу­ћих тра­са тог бу­ду­ћег пу­та кроз кул­тур­ну и ар­хе­о­ло­шку ба­шти­ну Ср­би­је, не са­мо из рим­ског раз­до­бља, че­ка­ју­ћи љу­де и вре­ме ко­ји ће ту од­лич­ну иде­ју за­и­ста  пре­тво­рити у ствар­ност

 

Ако свет има седам чуда – колико их има Србија? Осим чувених седам чуда старог света (Храм богиње Артемиде у Ефесу, Колос са Родоса, Вавилонски висећи вртови, Маузолеј у Халикарнасу, Светионик у Александрији, Статуа бога Зевса у Олимпији и Велика пирамида у Гизи) – од којих су сва осим овог последњег нестала са лица земље – свакако у многим земљама и каснијим епохама постоје велика градитељска остварења. Зато је у свету започето бирање седам нових градитељских чуда, за која је лане гласало око сто милиона људи из 230 земаља. Напоредо се бира и седам светских чуда природе, гласање је још у току, а међуњима је и Ђавоља варош из Србије. 

 

Подстакнута светским избором, редакција По­ли­ти­ки­ног­ ма­га­зи­на покренула је акцију бирања „Седам чуда Србије”. За седам природних и седам градитељских чуда имало се итекако шта бирати у нас. Међу природним лепотама, по броју гласова водио је кањон Увца, за којим су били Ђавоља варош и Дрина са Врелом, затим Палић и Национал ни парк „Тара”, па Ђердапска клисура и Фрушка гора, са веома уједначеним бројем гласова. Следили су Голија, Ресавска пећина, Стара планина, Сијаринска бања, Делиблатска пешчара, Царска бара и капије и кањон Вратне. У врху међу гради тељским остварењима су Студеница, Гамзиград, Високи Дечани и Храм светог Саве, за њима три тврђа ве: Калемегданска (ко ја је једно време била у вођству), Петроварадинска и Смедеревска. Уочи последњег дана гласања иза ових кандидата били су Шарганска осмица, Грачаница, Пећка патријаршија, Лепенски вир, Неготинске (Рајачке) винице, Градска кућа у Суботици и Трајанов мост.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена