Vrnjačka Banja uspešno opstaje ,,na tronu srpskog turizma“

Udeo darova i truda

Na temelju izuzetnih prirodnih svojstava i dvomilenijumske tradicije, u najpoznatijoj srpskoj banji danas se misli razvojno i gleda u budućnost. Velika ulaganja u infrastrukturu, uređenje, modernizaciju hotela, turističke i sportske sadržaje, u manifestacije i zabavni život koji je sada intenzivan tokom cele godine – doneli su ogromne pomake, učvrstili stare i otvorili nove perspektive…

 

Priče o banji u Vrnjcima stara je više od dve hiljade godina. Za lekovita svojstva njenih mineralnih izvora znali su i rimski legionari cara Konstantina. U blagodatima Vrnjačke Banje uživali su kraljevi, okupljali su se tu glumci, književnici, čuveni lekari, slikari i boemi, njenom Promenadom šetali su oficiri i političari. Mesto je poznato po lekovitim svojstvima mineralnih izvora, po otmenosti i otvorenosti. I danas je jedno od najreprezentativnijih i najposećenijih turističkih odredišta u Srbiji i ovom delu Evrope, sa statusom opštine prve turističke kategorije. Prema zvaničnim informacijama, u 2019. godini je ostvareno oko milion noćenja, a u planu su ulaganja koja će, uz postojeće turističke sadržaje, Vrnjačku Banju zadržati na tronu srpskog turizma. U godini koja za nama, kroz program za subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima u trajanju od najmanje pet dana, realizovano je 6.064 vaučera. U prvom mesecu 2020. izdato je blizu 7.000 rezervacija korisnicima vaučera. Ovu bajkovitu zelenu oazu, na 200 kilometara južno od Beograda, u blizini planine Goč i Zapadne Morave, prepoznatljivom čine i prelepi parkovi sa uređenim pešačkim stazama i fontanama, arhitektura starih vila sa kraja XIX i početka XX veka, brojne skulpture, Zamak Belimarkovića, Japanski vrt, Most ljubavi, Amfiteatar na Crkvenom brdu, vodopad, kružni tokovi, Trg kulture, lavirint… To su samo delovi mozaika koji gost mora da vidi i doživi da bi mu slika Vrnjačke Banje bila potpuna. Brojne manifestacije, koje su postale deo vrnjačke tradicije (poput festivala Filmskog scenarija, Vrnjačkog karnevala, „Love festa“…), napravile su od Vrnjačke Banje stecište stotine hiljada turista željnih dobrog provoda. Uz njih Vrnjačka Banja živi tokom svih dvanaest meseci. Brojni restorani, kafei i klubovi dodatno su od Vrnjačke Banje napravili mesto dobre zabave, u kom je provod zagarantovan.

Kuća novih šampiona

Ovo izuzetno mesto u srcu Srbije poslednjih nekoliko godina u samom je vrhu po realizovanim investicijama. Pored zdravstvenog turizma, čiji je nosilac nadaleko poznata Specijalna bolnica „Merkur“, sport postaje banjska okosnica razvoja. Mnogi kapaciteti i potencijali stavljeni su u funkciju toga da Vrnjačka Banja postane i sportski centar. U 2019. godini izgrađen je novi profesionalni fudbalski teren po standardima FIFA. Vrnjačka Banja može se pohvaliti i sa šest sportskih  hala, od kojih je poslednju, krajem prethodne godine, otvorila Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije. Očekuje se i završetak Nacionalnog vaterpolo trenažnog centra, koji će biti „kuća novih šampiona“. Vrnjačka Banja je čest domaćin sportskim ekipama iz zemlje i inostranstva. Zahvaljujući izvanrednim pripremama obavljenim ovde, mnoge od njih se sa velikih takmičenja vraćaju okićene medaljama. Posvećenost lokalne samouprave sadašnjim investitorima, ali i svim onim koji ovde tek žele da ulažu, učinila je da se Vrnjačka Banja nađe u samom vrhu po investicionim ulaganjima. Hoteli koji su bili u državnoj svojini dobili su nove vlasnike, koji su svoj kapital uložili u podizanje kategorizacije ovih objekata, kako bi uslugom i sadržajima mogli da zadovolje i najzahtevnije goste. Ulaganje privatnog sektora u hotelske sadržaje u prethodnom periodu, premašilo je cifru od 100 miliona evra. U danima pred nama očekuje se završetak Akva parka „Raj“, izgradnja Garden parka, kao i turistička ekspanzija ka planini Goč, pre svega izgradnjom panoramske gondole koja bi radila 365 dana godišnje. Otvaranjem aerodroma „Morava“ u Kraljevu, kao i očekivanom izgradnjom auto-puta „Moravski koridor“, Vrnjačka Banja postaje saobraćajno mnogo lakše i brže dostupna gostima. Ulaganjem u infrastrukturu, obrazovanje, izgradnjom i otvaranjem novih vrtića, uređenjem školskih objekata, osmišljavanjem novih i podizanjem kvaliteta postojećih turističkih sadržaja, uz brižljivo negovanje i odgovoran odnos prema njenim prirodnim blagodatima, uz napore države i lokalne samouprave, Vrnjačka Banja nastavlja i u 2020. godini da korača stazom uspeha i razvoja. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *