Rtanj, car među srpskim planinama

SEĆANJE DUŽE OD ISTORIJE

Čim je čo­vek vi­di, na­pro­sto zna da ta go­ra sa­dr­ži u se­bi ne­ku ve­li­ku za­go­net­ku. Na­u­ka ve­li da je ona uga­še­ni vul­kan, broj­na lo­kal­na pre­da­nja vi­de u njoj dži­nov­sku grob­ni­cu drev­nih bo­žan­sta­va, čak i ko­smič­ku sta­ni­cu. A ta „za­čud­na pla­ni­na od pri­če i na­de”, „na jed­nom kra­ju kao pi­ra­mi­da, na dru­gom kao sfin­ga”, ko­ja je ne­ke pu­to­pi­sce pod­se­ća­la na Fu­đi, ne­ke na Ki­li­man­dža­ro, na­ša pla­ni­na, pu­na je le­ko­vi­tog bi­lja, bi­strih vo­da i za­di­vlju­ju­ćih pej­za­ža. Ne­ka­da je bi­la iz­le­ti­šte im­pe­ra­to­ra, ima­la rud­nik, ski­ja­ške te­re­ne, ka­pe­lu na vr­hu, bo­ta­nič­ki vrt, sta­kle­nu ba­štu. Da­nas ima sa­mo nas i na nas če­ka

 

Duže od šest decenija mala kapela na najvišem vrhu Rtnja je odolevala vremenu. Šibali je vetrovi, kvasile kiše, pritiskali snegovi, tukli gromovi. I ništa. Kao da je sve to vreme bila pod zaštitom svojih neimara, hiljadu rudara koji su je gradili, znojem zalivali i iskrenom ljubavlju celivali. A onda su došle devedesete i neko drukčije vreme. Podstaknuti pričama da se u njenim temeljima krije neizmerno zlato i bogatstvo, grupa vandala je pod okriljem noći minirala malu bogomolju. Naravno, nisu pronašli ništa, ali su otkrili mnogo. Ponajviše svoje pravo lice, prazno srce i neizmernu pohlepu. Od nekadašnje kapele je malo šta ostalo: deo istočnog zida, hrpa kamenja i po neka stara, izbledela fotografija. 


Ostala je i priča o porodici Minh, osnivačima rudnika na Rtnju, ljudima koji su u ovaj nepristupačni kraj doneli deo Evrope, kulturu i neke nove običaje. Bilo je to zlatno doba rudarske varošice, vreme koje se, po svemu sudeći, dugo još neće vratiti. Priču o jednoj od najmisterioznijih planina u Srbiji započeli smo na njenom vrhu.  A mogli smo bile gde. U Krivom Viru, recimo, selu u podnožju na severnoj strani, poznatom po dobrom siru, toplim vrelima i izvorištu Crnog Timoka. Istorija ga pamti i po 1883. godini, kada je upravo ovde planula Timočka buna, ali i po nekim drugim, ništa srećnijim zbivanjima.


Zanimljiva priča su i stare, napuštene zgrade Termoelektrane na obroncima Rtnja, kada se od raskrsnice kraj motela u Mirovu krene ka Sokobanji. Danas deluju pomalo avetinjski, polupanih prozora i sa paukovom mrežom umesto zavesa, ali sredinom šezdesetih godina prošloga veka smatrane su najmodernijim privrednim postrojenjima. Nažalost, korišćene su svega par godina, jer su tadašnji stručnjaci najpre izgradili Termoelektranu, a tek potom zaključili da se eksploatacija uglja ne isplati. Rudnik je zatvoren 1967. godine, a zajedno s njim u istoriju je otišla i ova promašena investicija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *