Uporišta duha grada

BIO JEDNOM JEDAN BEOGRAD: KAFANSKA ISTORIJA

U pre­sto­nič­kim ka­fa­na­ma pi­sa­na su va­žna po­gla­vlja na­ci­o­nal­ne i svet­ske isto­ri­je, kao i isto­ri­je srp­ske knji­žev­no­sti, štam­pe, po­zo­ri­šta, fil­ma, mu­zi­ke. U nji­ma je od­lu­či­va­no o car­skim i kra­ljev­skim gla­va­ma, mi­ni­stri­ma i fud­bal­skim se­lek­to­ri­ma, ime­no­va­nji­ma i na­dim­ci­ma. U nji­ma su ra­ti­fi­ko­va­ni svi us­pe­si na­ših u sve­tu i sve­ta kod nas. Svo­je­vre­me­no je u ka­fa­ni za­se­da­la čak i Skup­šti­na i de­lo­va­la ozbilj­ni­je ne­go mno­ge da­nas.

Be­o­grad­ska „ka­fan­ska isto­ri­ja” mo­gla bi da poč­ne još od ha­no­va ko­ji su, po pri­rodi, pre­te­ča ka­fa­na, ili od tur­skih so­biča­ka u ko­ji­ma su slu­že­ni is­klju­či­vo ka­hva i bunar­ska vo­da, a od na­me­šta­ja ima­li man­gal na ko­me se „pe­kla” ka­hva i jed­nu van­glu u ko­joj su pra­ni fil­dža­ni? Pa i sa­mo ime ka­fa­na po­ti­če baš od tih udže­ri­ca, od­no­sno od tur­skog ka­hva i han, što bi zna­či­lo ku­ća ka­fe. Ili da se poč­ne od do­ba kad su ka­fa­ne već po­sta­le de­fi­ni­sa­ne kao me­sta gde su lju­di mo­gli — po­red se­de­nja, pije­nja ka­fe, ra­ki­je, vi­na — i da po­je­du ne­što?

 

Ne po­sto­ji ne­spo­ran po­da­tak o to­me ko­ja je ka­fa­na u Be­o­gra­du naj­sta­ri­ja, jer ih je mnogo ra­di­lo ne­pri­ja­vlje­no vla­sti­ma. Zgra­da u kojoj se na­la­zi da­na­šnja ka­fa­na „Znak pi­ta­nja” po­dig­nu­ta je pre 1831, do ku­će Na­u­ma Ič­ka, i bi­la po­zna­ta pr­vo kao he­ćim-To­mi­na ka­fa­na, a po­tom je pro­me­ni­la za­kup­ca ko­ji je ka­fa­ni dao ime „Kod Mi­tro­po­li­je”. To ime je za­sme­talo mi­tro­po­li­tu, pa je ka­fa­na pro­me­ni­la ime u „Kod Sa­bor­ne cr­kve”, što je, na­rav­no, opet iza­zva­lo pro­test mi­tro­po­li­ta. Ga­zda je na­no­vo po­zvao fir­mo­pi­sca ko­ji je pre­ma­lao ta­blu sa fir­mom, no, ni­ka­ko da smi­sle ne­ko po­god­no i po­dob­no ime. Fir­mo­pi­sac, za­po­slen i za­u­zet čovek, ne­mav­ši ni vre­me­na ni ži­va­ca da če­ka da ovi smi­sle ime, na­ma­lao je znak pi­ta­nja da označi ka­ko to do dalj­njeg sto­ji kao još otvo­re­no  pita­nje i oti­šao svo­jim po­slom, pa, kad smi­sle ime, eto nje­ga da ga na­ma­la. Do da­na­šnjeg da­na ime ni­je smi­šlje­no i kafa­na osta­de „Znak pi­ta­nja”. U tu ka­fa­nu su uglav­nom svra­ća­la sve­šte­na li­ca i gra­đa­ni pri po­vrat­ku iz cr­kve, sa službe. To je bi­la i do da­nas je osta­la mir­na ka­fana po­ro­dič­nog ka­rak­te­ra u ko­joj su uvek ak­ce­nat sta­vlja­li na uku­sna je­la, pri­hva­tlji­ve ce­ne, a gala­ma i gu­žva uvek su se de­ša­va­le ne­gde dru­gde.

Rastanak od ,,Dardanela''

Me­đu sta­rim be­o­grad­skim ka­fa­na­ma simbol bo­em­skog je sva­ka­ko ka­fa­na „Dar­da­ne­li”. Na­la­zi­la se na Po­zo­ri­šnom tr­gu, na me­stu zgrade da­na­šnjeg Na­rod­nog mu­ze­ja, a po­sta­la je pozna­ta na­kon otva­ra­nja Na­rod­nog po­zo­ri­šta, pošto su u nju po­če­li da za­la­ze glum­ci u pa­u­za­ma pro­ba, kao i pre i po­sle pred­sta­va. Uz glum­ce, tu su po­če­li da za­la­ze i dra­ma­tur­zi, lek­to­ri, no­vi­na­ri, pa je vr­lo br­zo to po­sta­lo me­sto gde se sku­plja be­o­grad­ski in­te­lek­tu­al­ni svet. Svoj sto u toj ka­fa­ni imao je Ste­van Sre­mac, tu su kao stal­ni go­sti se­de­li Nu­šić, Gli­šić, bra­ća Ilić (Dra­gu­tin, Vo­ji­slav i Žar­ko), či­ča Ilija Sta­no­je­vić, tu je do­la­zio i Bo­ra Stan­ko­vić, no­vi­na­ri Dra­go­mir Br­zak, Mi­lan „Co­cin” Đorđe­vić, Mi­le „Zrak”, ured­nik no­vi­na po ko­ji­ma je do­bio na­di­mak, a ko­je su re­dak­ci­ju ima­le u kafa­ni, ako na vre­me za­u­zmu sto… Tu je Vo­ji­slav Ilić za jed­nu ban­ku na­pi­sao one po­zna­te sti­hove „Ko uda­ra ta­ko po­zno…”, dok je po­red sto­la cup­kao de­ran ko­ga je ured­nik po­slao sa tom bankom i na­red­bom da se ne vra­ća bez pe­sme. Za „Dardanele” se ve­zu­je si­ja­set aneg­do­ta, što isti­ni­tih, što ma­lo do­te­ra­nih, po­čev­ši od pr­vih  „To­ne­to­vih” sto­li­ca u Be­o­gra­du, pa do pro­zi­va­nja gim­na­zi­ja­la­ca od stra­ne Ste­va­na Srem­ca da u  ka­fa­nu mo­gu „ili oni ili on”. Pamte se le­gen­dar­ne par­ti­je „žan­da­ra” u ko­ji­ma je na­vi­ja­la ce­la ka­fa­na, a igra­lo se u jed­nu ka­fu, no kao da se igra u ko zna šta ve­li­ko i sku­po. Uglav­nom, kad je ka­fa­na kra­jem ma­ja 1901. sru­še­na, po­sle po­la ve­ka po­sto­ja­nja, to je izazva­lo „op­šte­na­rod­nu ža­lost” u  Be­o­gra­du. Ta­ko je i na­sta­la ču­ve­na fo­to­gra­fi­ja na ko­joj su gosti ko­ji su do­šli „da se sli­ka­ju sa  ka­fa­nom”, pred sa­mo ru­še­nje, za se­ća­nje.

Institucija zvana kafana

A kad se spo­mi­nju glum­ci i glu­mi­šte, ne­mogu­će je za­o­bi­ći „Kne­že­vu pi­va­ru” ko­ja se na­lazi­la na uglu da­na­šnjih uli­ca Ad­mi­ra­la Ge­prata i Bal­kan­ske. To je bi­la pi­va­ra u okvi­ru ko­je je ra­di­la i piv­ni­ca. Osim što je bi­la pr­va piva­ra u gra­du (do­tle se pi­vo u Be­o­grad do­vo­zi­lo čam­ci­ma iz Ze­mu­na), od­i­gra­la je i ve­li­ku ulo­gu u po­zo­ri­šnom ži­vo­tu Be­o­gra­đa­na, jer su se, pored Đu­mru­ka­ne, po­zo­ri­šne pred­sta­ve odr­ža­vale i u njoj. Ta­ko je osta­lo za­be­le­že­no da je jed­ne zi­me pu­bli­ka se­de­la na –16° ste­pe­ni i pra­ti­la pred­sta­vu. Ne­ma po­da­ta­ka ko­li­ko ih je od to­ga de­be­lo na­ze­blo. Ka­fa­na je, kao in­sti­tu­ci­ja, osta­vi­la du­bok trag i u film­skom ži­vo­tu Be­o­gra­da. Pr­va bio­skop­ska  pred­sta­va odr­ža­na je 25. ma­ja 1896. go­di­ne u ka­fa­ni „Zlat­ni krst” na Te­ra­zi­ja­ma. Po­sle to­ga i  osta­le ka­fa­ne po­la­ko uvo­de bi­oskop­ski re­per­to­ar kao deo svo­je po­nu­de, pa ta­ko ima­mo stal­ne pred­sta­ve u ba­šta­ma ka­fa­na „Hajduk Velj­ko”, „Pa­riz”, „Ko­lo­se­um”, „Ko­la­rac”… a 1910. go­di­ne bra­ća Sa­vić u Ko­lar­če­voj uli­ci otva­ra­ju „Mo­der­ni bi­o­skop”. Ta sa­la po­seb­no na­me­nje­na za bi­o­skop­ske pro­jek­ci­je ima­la je sto­lo­ve za go­ste, ka­bi­nu za pro­jek­tor i iz­la­ze kao u da­na­šnjim bi­o­sko­pi­ma. Po­red po­zo­ri­šnih i bi­o­skop­skih pred­stava, ka­fa­ne su bi­le i klup­ske pro­sto­ri­je. Sva­ka po­li­tič­ka stran­ka ima­la je pro­sto­ri­je u ne­koj ka­fa­ni, pa su se ta­ko i sku­plja­li. Ka­fa­ne su kao svo­je pro­sto­ri­je ko­ri­sti­la i ra­zna pe­vač­ka i osta­la dru­štva, što za pro­be ho­ra, što za okuplja­nje član­stva. Za­ni­mlji­vo, ka­fa­nu je za svo­je po­tre­be ko­ri­sti­la i sa­ma Skup­šti­na. Na­i­me, po­sle Pr­vog svet­skog ra­ta, zbog ošte­će­no­sti zgra­de Na­rod­ne skup­šti­ne u Uli­ci kra­lji­ce Nata­li­je, sed­ni­ce su ne­ko vre­me odr­ža­va­ne u pivni­ci ho­te­la „Ka­si­na” na Te­ra­zi­ja­ma.

 

Pr­va elek­trič­na si­ja­li­ca u Be­o­gra­du za­svetle­la je, po­ga­đa­te, u ka­fa­ni. A gde bi dru­go?! To je bi­la  ka­fa­na „Ham­burg” ko­ja se na­la­zi­la u Masa­ri­ko­voj uli­ci, upra­vo na me­stu gde je da­nas, slu­čaj­no ili ne, zgra­da Elektrodistribucije. Ga­zda ka­fa­ne je do­vu­kao iz ino­stran­stva lo­komo­bil (ge­ne­ra­tor ko­ji je po­kre­ta­la par­na maši­na), in­sta­li­rao ga u dvo­ri­štu da­na­šnjeg bi­osko­pa „Ode­on” i uži­vao, po­što je ka­fa­na bi­la pre­pu­na. Ni­je bi­lo Be­o­gra­đa­ni­na ko­ji ni­je želeo da vi­di to ču­do i po­pi­je ma­kar jed­no  pi­će u to ime, a za svo­je pa­re. U be­o­grad­sku ur­ba­nu le­gen­du ušla je i ka­fana „Tri se­lja­ka” na Sla­vi­ji. To­kom ce­log Dru­gog  svet­skog ra­ta, kad u ce­lom gra­du ni­je mo­glo da se na­đe par­če me­sa, sva­ki dan go­sti­ma je nu­di­la svoj po­zna­ti spe­ci­ja­li­tet „ja­nje­ti­na na krom­piru”. Ka­ko su to uspe­va­li ni­je ot­kri­ve­no ni do da­na­šnjih da­na. Na me­stu te ka­fa­ne, da­nas je resto­ran „Mek­do­nald­sa”. Sad, te­ško je od­lu­či­ti ko­je ka­fa­ne još spome­nu­ti, a ko­je ne, pro­sto­ra je ma­lo a ka­fa­na… Počev­ši od onih sa in­spi­ra­tiv­nim ime­ni­ma („Kod po­ce­pa­nih ga­ća”, „Pce­to ko­je la­je”, „Či­ja ni­ja bi­la, či­ja bi­ti ne­će”…) do onih u ko­ji­ma je pi­sana isto­ri­ja. Re­ci­mo, u ka­fa­ni „Zlat­na mo­ru­na” u Uli­ci kra­lji­ce Na­ta­li­je za­ve­re­ni­ci „Mla­de Bosne” pla­ni­ra­li su aten­tat na prin­ca Fer­di­nanda. U ka­fa­ni „Kra­gu­je­vac”, u is­toj uli­ci, Apis i osta­li iz „Cr­ne ru­ke” pla­ni­ra­li su maj­ski prevrat i aten­tat na kra­lja Alek­san­dra i kra­lji­cu Dra­gu. U „Po­zo­ri­šnoj  ka­si­ni” je na­sta­la ide­ja o pa­vi­ljo­nu „Cvi­je­ta Zu­zo­rić”, ko­ja je vr­lo br­zo rea­li­zo­va­na. U ka­fa­ni „Ra­jić” su se pr­vi put po­javi­li će­vap­či­ći u Be­o­gra­du… ili… ili da sve to osta­vi­mo za ne­ki dru­gi put, kad se bu­de­mo na­šli u ne­koj od be­o­grad­skih ka­fa­na.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *