Ртањ, цар међу српским планинама

СЕЋАЊЕ ДУЖЕ ОД ИСТОРИЈЕ

Чим је чо­век ви­ди, на­про­сто зна да та го­ра са­др­жи у се­би не­ку ве­ли­ку за­го­нет­ку. На­у­ка ве­ли да је она уга­ше­ни вул­кан, број­на ло­кал­на пре­да­ња ви­де у њој џи­нов­ску гроб­ни­цу древ­них бо­жан­ста­ва, чак и ко­смич­ку ста­ни­цу. А та „за­чуд­на пла­ни­на од при­че и на­де”, „на јед­ном кра­ју као пи­ра­ми­да, на дру­гом као сфин­га”, ко­ја је не­ке пу­то­пи­сце под­се­ћа­ла на Фу­ђи, не­ке на Ки­ли­ман­џа­ро, на­ша пла­ни­на, пу­на је ле­ко­ви­тог би­ља, би­стрих во­да и за­ди­вљу­ју­ћих пеј­за­жа. Не­ка­да је би­ла из­ле­ти­ште им­пе­ра­то­ра, има­ла руд­ник, ски­ја­шке те­ре­не, ка­пе­лу на вр­ху, бо­та­нич­ки врт, ста­кле­ну ба­шту. Да­нас има са­мо нас и на нас че­ка

 

Дуже од шест деценија мала капела на највишем врху Ртња је одолевала времену. Шибали је ветрови, квасиле кише, притискали снегови, тукли громови. И ништа. Као да је све то време била под заштитом својих неимара, хиљаду рудара који су је градили, знојем заливали и искреном љубављу целивали. А онда су дошле деведесете и неко друкчије време. Подстакнути причама да се у њеним темељима крије неизмерно злато и богатство, група вандала је под окриљем ноћи минирала малу богомољу. Наравно, нису пронашли ништа, али су открили много. Понајвише своје право лице, празно srcе и неизмерну похлепу. Од некадашње капеле је мало шта остало: део источног зида, хрпа камења и по нека стара, избледела фотографија. 


Остала је и прича о породици Минх, оснивачима рудника на Ртњу, људима који су у овај неприступачни крај донели део Европе, културу и неке нове обичаје. Било је то златно доба рударске варошице, време које се, по свему судећи, дуго још неће вратити. Причу о једној од најмистериознијих планина у Србији започели смо на њеном врху.  А могли смо биле где. У Кривом Виру, рецимо, селу у подножју на северној страни, познатом по добром сиру, топлим врелима и изворишту Црног Тимока. Историја га памти и по 1883. години, када је управо овде планула Тимочка буна, али и по неким другим, ништа срећнијим збивањима.


Занимљива прича су и старе, напуштене зграде Термоелектране на обронцима Ртња, када се од раскрснице крај мотела у Мирову крене ка Сокобањи. Данас делују помало аветињски, полупаних прозора и са пауковом мрежом уместо завеса, али средином шездесетих година прошлога века сматране су најмодернијим привредним постројењима. Нажалост, коришћене су свега пар година, јер су тадашњи стручњаци најпре изградили Термоелектрану, а тек потом закључили да се експлоатација угља не исплати. Рудник је затворен 1967. године, а заједно с њим у историју је отишла и ова промашена инвестиција.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена