Упоришта духа града

БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН БЕОГРАД: КАФАНСКА ИСТОРИЈА

У пре­сто­нич­ким ка­фа­на­ма пи­са­на су ва­жна по­гла­вља на­ци­о­нал­не и свет­ске исто­ри­је, као и исто­ри­је срп­ске књи­жев­но­сти, штам­пе, по­зо­ри­шта, фил­ма, му­зи­ке. У њи­ма је од­лу­чи­ва­но о цар­ским и кра­љев­ским гла­ва­ма, ми­ни­стри­ма и фуд­бал­ским се­лек­то­ри­ма, име­но­ва­њи­ма и на­дим­ци­ма. У њи­ма су ра­ти­фи­ко­ва­ни сви ус­пе­си на­ших у све­ту и све­та код нас. Сво­је­вре­ме­но је у ка­фа­ни за­се­да­ла чак и Скуп­шти­на и де­ло­ва­ла озбиљ­ни­је не­го мно­ге да­нас.

Бе­о­град­ска „ка­фан­ска исто­ри­ја” мо­гла би да поч­не још од ха­но­ва ко­ји су, по при­роди, пре­те­ча ка­фа­на, или од тур­ских со­бича­ка у ко­ји­ма су слу­же­ни ис­кљу­чи­во ка­хва и бунар­ска во­да, а од на­ме­шта­ја има­ли ман­гал на ко­ме се „пе­кла” ка­хва и јед­ну ван­глу у ко­јој су пра­ни фил­џа­ни? Па и са­мо име ка­фа­на по­ти­че баш од тих уџе­ри­ца, од­но­сно од тур­ског ка­хва и хан, што би зна­чи­ло ку­ћа ка­фе. Или да се поч­не од до­ба кад су ка­фа­не већ по­ста­ле де­фи­ни­са­не као ме­ста где су љу­ди мо­гли — по­ред се­де­ња, пије­ња ка­фе, ра­ки­је, ви­на — и да по­је­ду не­што?

 

Не по­сто­ји не­спо­ран по­да­так о то­ме ко­ја је ка­фа­на у Бе­о­гра­ду нај­ста­ри­ја, јер их је много ра­ди­ло не­при­ја­вље­но вла­сти­ма. Згра­да у којој се на­ла­зи да­на­шња ка­фа­на „Знак пи­та­ња” по­диг­ну­та је пре 1831, до ку­ће На­у­ма Ич­ка, и би­ла по­зна­та пр­во као хе­ћим-То­ми­на ка­фа­на, а по­том је про­ме­ни­ла за­куп­ца ко­ји је ка­фа­ни дао име „Код Ми­тро­по­ли­је”. То име је за­сме­тало ми­тро­по­ли­ту, па је ка­фа­на про­ме­ни­ла име у „Код Са­бор­не цр­кве”, што је, на­рав­но, опет иза­зва­ло про­тест ми­тро­по­ли­та. Га­зда је на­но­во по­звао фир­мо­пи­сца ко­ји је пре­ма­лао та­блу са фир­мом, но, ни­ка­ко да сми­сле не­ко по­год­но и по­доб­но име. Фир­мо­пи­сац, за­по­слен и за­у­зет човек, не­мав­ши ни вре­ме­на ни жи­ва­ца да че­ка да ови сми­сле име, на­ма­лао је знак пи­та­ња да означи ка­ко то до даљ­њег сто­ји као још отво­ре­но  пита­ње и оти­шао сво­јим по­слом, па, кад сми­сле име, ето ње­га да га на­ма­ла. До да­на­шњег да­на име ни­је сми­шље­но и кафа­на оста­де „Знак пи­та­ња”. У ту ка­фа­ну су углав­ном свра­ћа­ла све­ште­на ли­ца и гра­ђа­ни при по­врат­ку из цр­кве, са службе. То је би­ла и до да­нас је оста­ла мир­на ка­фана по­ро­дич­ног ка­рак­те­ра у ко­јој су увек ак­це­нат ста­вља­ли на уку­сна је­ла, при­хва­тљи­ве це­не, а гала­ма и гу­жва увек су се де­ша­ва­ле не­где дру­где.

Растанак од ,,Дарданела''

Ме­ђу ста­рим бе­о­град­ским ка­фа­на­ма симбол бо­ем­ског је сва­ка­ко ка­фа­на „Дар­да­не­ли”. На­ла­зи­ла се на По­зо­ри­шном тр­гу, на ме­сту зграде да­на­шњег На­род­ног му­зе­ја, а по­ста­ла је позна­та на­кон отва­ра­ња На­род­ног по­зо­ри­шта, пошто су у њу по­че­ли да за­ла­зе глум­ци у па­у­за­ма про­ба, као и пре и по­сле пред­ста­ва. Уз глум­це, ту су по­че­ли да за­ла­зе и дра­ма­тур­зи, лек­то­ри, но­ви­на­ри, па је вр­ло бр­зо то по­ста­ло ме­сто где се ску­пља бе­о­град­ски ин­те­лек­ту­ал­ни свет. Свој сто у тој ка­фа­ни имао је Сте­ван Сре­мац, ту су као стал­ни го­сти се­де­ли Ну­шић, Гли­шић, бра­ћа Илић (Дра­гу­тин, Во­ји­слав и Жар­ко), чи­ча Илија Ста­но­је­вић, ту је до­ла­зио и Бо­ра Стан­ко­вић, но­ви­на­ри Дра­го­мир Бр­зак, Ми­лан „Цо­цин” Ђорђе­вић, Ми­ле „Зрак”, уред­ник но­ви­на по ко­ји­ма је до­био на­ди­мак, а ко­је су ре­дак­ци­ју има­ле у кафа­ни, ако на вре­ме за­у­зму сто… Ту је Во­ји­слав Илић за јед­ну бан­ку на­пи­сао оне по­зна­те сти­хове „Ко уда­ра та­ко по­зно…”, док је по­ред сто­ла цуп­као де­ран ко­га је уред­ник по­слао са том банком и на­ред­бом да се не вра­ћа без пе­сме. За „Дарданеле” се ве­зу­је си­ја­сет анег­до­та, што исти­ни­тих, што ма­ло до­те­ра­них, по­чев­ши од пр­вих  „То­не­то­вих” сто­ли­ца у Бе­о­гра­ду, па до про­зи­ва­ња гим­на­зи­ја­ла­ца од стра­не Сте­ва­на Срем­ца да у  ка­фа­ну мо­гу „или они или он”. Памте се ле­ген­дар­не пар­ти­је „жан­да­ра” у ко­ји­ма је на­ви­ја­ла це­ла ка­фа­на, а игра­ло се у јед­ну ка­фу, но као да се игра у ко зна шта ве­ли­ко и ску­по. Углав­ном, кад је ка­фа­на кра­јем ма­ја 1901. сру­ше­на, по­сле по­ла ве­ка по­сто­ја­ња, то је изазва­ло „оп­ште­на­род­ну жа­лост” у  Бе­о­гра­ду. Та­ко је и на­ста­ла чу­ве­на фо­то­гра­фи­ја на ко­јој су гости ко­ји су до­шли „да се сли­ка­ју са  ка­фа­ном”, пред са­мо ру­ше­ње, за се­ћа­ње.

Институција звана кафана

А кад се спо­ми­њу глум­ци и глу­ми­ште, не­могу­ће је за­о­би­ћи „Кне­же­ву пи­ва­ру” ко­ја се на­лази­ла на углу да­на­шњих ули­ца Ад­ми­ра­ла Ге­прата и Бал­кан­ске. То је би­ла пи­ва­ра у окви­ру ко­је је ра­ди­ла и пив­ни­ца. Осим што је би­ла пр­ва пива­ра у гра­ду (до­тле се пи­во у Бе­о­град до­во­зи­ло чам­ци­ма из Зе­му­на), од­и­гра­ла је и ве­ли­ку уло­гу у по­зо­ри­шном жи­во­ту Бе­о­гра­ђа­на, јер су се, поред Ђу­мру­ка­не, по­зо­ри­шне пред­ста­ве одр­жа­вале и у њој. Та­ко је оста­ло за­бе­ле­же­но да је јед­не зи­ме пу­бли­ка се­де­ла на –16° сте­пе­ни и пра­ти­ла пред­ста­ву. Не­ма по­да­та­ка ко­ли­ко их је од то­га де­бе­ло на­зе­бло. Ка­фа­на је, као ин­сти­ту­ци­ја, оста­ви­ла ду­бок траг и у филм­ском жи­во­ту Бе­о­гра­да. Пр­ва био­скоп­ска  пред­ста­ва одр­жа­на је 25. ма­ја 1896. го­ди­не у ка­фа­ни „Злат­ни крст” на Те­ра­зи­ја­ма. По­сле то­га и  оста­ле ка­фа­не по­ла­ко уво­де би­оскоп­ски ре­пер­то­ар као део сво­је по­ну­де, па та­ко има­мо стал­не пред­ста­ве у ба­шта­ма ка­фа­на „Хајдук Вељ­ко”, „Па­риз”, „Ко­ло­се­ум”, „Ко­ла­рац”… а 1910. го­ди­не бра­ћа Са­вић у Ко­лар­че­вој ули­ци отва­ра­ју „Мо­дер­ни би­о­скоп”. Та са­ла по­себ­но на­ме­ње­на за би­о­скоп­ске про­јек­ци­је има­ла је сто­ло­ве за го­сте, ка­би­ну за про­јек­тор и из­ла­зе као у да­на­шњим би­о­ско­пи­ма. По­ред по­зо­ри­шних и би­о­скоп­ских пред­става, ка­фа­не су би­ле и клуп­ске про­сто­ри­је. Сва­ка по­ли­тич­ка стран­ка има­ла је про­сто­ри­је у не­кој ка­фа­ни, па су се та­ко и ску­пља­ли. Ка­фа­не су као сво­је про­сто­ри­је ко­ри­сти­ла и ра­зна пе­вач­ка и оста­ла дру­штва, што за про­бе хо­ра, што за окупља­ње члан­ства. За­ни­мљи­во, ка­фа­ну је за сво­је по­тре­бе ко­ри­сти­ла и са­ма Скуп­шти­на. На­и­ме, по­сле Пр­вог свет­ског ра­та, због оште­ће­но­сти згра­де На­род­не скуп­шти­не у Ули­ци кра­љи­це Ната­ли­је, сед­ни­це су не­ко вре­ме одр­жа­ва­не у пивни­ци хо­те­ла „Ка­си­на” на Те­ра­зи­ја­ма.

 

Пр­ва елек­трич­на си­ја­ли­ца у Бе­о­гра­ду за­светле­ла је, по­га­ђа­те, у ка­фа­ни. А где би дру­го?! То је би­ла  ка­фа­на „Хам­бург” ко­ја се на­ла­зи­ла у Маса­ри­ко­вој ули­ци, упра­во на ме­сту где је да­нас, слу­чај­но или не, згра­да Електродистрибуције. Га­зда ка­фа­не је до­ву­као из ино­стран­ства ло­комо­бил (ге­не­ра­тор ко­ји је по­кре­та­ла пар­на маши­на), ин­ста­ли­рао га у дво­ри­шту да­на­шњег би­оско­па „Оде­он” и ужи­вао, по­што је ка­фа­на би­ла пре­пу­на. Ни­је би­ло Бе­о­гра­ђа­ни­на ко­ји ни­је желео да ви­ди то чу­до и по­пи­је ма­кар јед­но  пи­ће у то име, а за сво­је па­ре. У бе­о­град­ску ур­ба­ну ле­ген­ду ушла је и ка­фана „Три се­ља­ка” на Сла­ви­ји. То­ком це­лог Дру­гог  свет­ског ра­та, кад у це­лом гра­ду ни­је мо­гло да се на­ђе пар­че ме­са, сва­ки дан го­сти­ма је ну­ди­ла свој по­зна­ти спе­ци­ја­ли­тет „ја­ње­ти­на на кром­пиру”. Ка­ко су то успе­ва­ли ни­је от­кри­ве­но ни до да­на­шњих да­на. На ме­сту те ка­фа­не, да­нас је ресто­ран „Мек­до­налд­са”. Сад, те­шко је од­лу­чи­ти ко­је ка­фа­не још споме­ну­ти, а ко­је не, про­сто­ра је ма­ло а ка­фа­на… Почев­ши од оних са ин­спи­ра­тив­ним име­ни­ма („Код по­це­па­них га­ћа”, „Пце­то ко­је ла­је”, „Чи­ја ни­ја би­ла, чи­ја би­ти не­ће”…) до оних у ко­ји­ма је пи­сана исто­ри­ја. Ре­ци­мо, у ка­фа­ни „Злат­на мо­ру­на” у Ули­ци кра­љи­це На­та­ли­је за­ве­ре­ни­ци „Мла­де Босне” пла­ни­ра­ли су атен­тат на прин­ца Фер­ди­нанда. У ка­фа­ни „Кра­гу­је­вац”, у ис­тој ули­ци, Апис и оста­ли из „Цр­не ру­ке” пла­ни­ра­ли су мај­ски преврат и атен­тат на кра­ља Алек­сан­дра и кра­љи­цу Дра­гу. У „По­зо­ри­шној  ка­си­ни” је на­ста­ла иде­ја о па­ви­љо­ну „Цви­је­та Зу­зо­рић”, ко­ја је вр­ло бр­зо реа­ли­зо­ва­на. У ка­фа­ни „Ра­јић” су се пр­ви пут по­јави­ли ће­вап­чи­ћи у Бе­о­гра­ду… или… или да све то оста­ви­мо за не­ки дру­ги пут, кад се бу­де­мо на­шли у не­кој од бе­о­град­ских ка­фа­на.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена